A Marabal creiem profundament en les capacitats terapèutiques i transformadores de l’expressió i la creació artística. Bona part del nostre equip són artterapeutes professionals amb àmplia experiència en l’àmbits educatius, sociosanitaris i comunitaris.
En aquest sentit treballem per a fer arribar els beneficis de l’Artteràpia i la Dansateràpia a tothom que ho pugui necessitar, tant personalment com professionalment. De manera que oferim un servei d’acompanyaments personals i una formació per a professionals de l’educació, la salut i la comunitat.
“És jugant i només jugant que el nen o l'adult és capaç de ser creatiu i usar completament la seva personalitat, i és només sent creatiu que l'individu es descobreix a si mateix.”
D.W. Winnicott
Acompanyaments personals
FORMATS
FORMAT PRESENCIAL.
FORMAT ON LINE.
FORMAT MIXTE (presencial-en línia).
DESTINATARIS
Persones de totes les edats amb dificultats emocionals, comunicatives o socials.
Persones que vulguin començar o continuar un procés personal d’autoconeixement a través de l’expresió artística.
CONTACTE
Correu: espaimarabal@gmail.com
METODOLOGIA
- Sessions individuals d’1 h o 1,5 h.
- No és necessària cap tipus d’experiència prèvia amb l’art. L’enfocament no està en el coneixement d’una tècnica sinó en el propi procés terapèutic mitjançant aquesta tècnica.
- No és una psicoteràpia verbal, sinó que la comunicació es dóna fonamentalment a partir de les creacions que l’usuari va realitzant. Tampoc no es tracta d’interpretar directament aquestes creacions, sinó d’anar desenvolupant-les per veure a on ens porten.
- Tot i que el treball és des de les Arts del Cos i el Moviment, obrim les portes perquè aquestes es combinin i desenvolupin amb altres llenguatges artístics, com ara la música, les arts plàstiques o l’escriptura.
- El joc creatiu i la improvisació són essencials per tal d’alliberar l’expressió espontània, connectar amb la pròpia autenticitat i a partir d’aquí començar a crear.
- Les produccions realitzades són de propietat exclusiva i privada de l’usuari/a i ell/ella determina què fer-ne al final de l’acompanyament.
- L’arterapeuta només ofereix un marc adequat de llibertat, respecte, seguretat i confiança. perquè l’usuari connecti amb la seva capacitat creativa i l’acompanya en el seu procés de creació, tant amb suport tècnic com terapèutic. El treball sobre el vincle terapèutic és fonamental.
Sobre l'Artteràpia
L’Artteràpia i la Dansateràpia ofereixen un tractament continuat i profund que ens ajuda, per una part, a l’acceptació necessària davant de les dificultats emocionals i per una altra, potencia aquelles capacitats (funcionals, socials i emocionals) que encara resten intactes. Ens reconnecten a la vida perquè la vida és un procés de creació constant.
Un treball terapèutic amb l’art sostingut en el temps, dóna l’oportunitat a la persona de realitzar un recorregut on poder integrar les seves dificultats, sostenir els possibles malestars i convocar les seves energies creadores per tal de seguir essent una persona amb capacitat de desig i de construcció del seu propi camí vital.
···
Tot i que l’ésser humà sempre ha tingut la necessitat d’expressar-se i crear artísticament, l’Artteràpia com a tal no neix fins a finals del segle XIX amb l’interès de la psiquiatria en les produccions plàstiques de les persones amb trastorns mentals, essent la col·lecció Prinzhorn bona prova d’això. És a partir dels anys 40 als EUA quan comença a constituir-se com a disciplina acadèmica gràcies al treball de Margaret Naumburg i Edith Kramer, i al Regne Unit amb l’artista Adrian Hill.
Existeixen diferents enfocaments teòrics en l’aplicació de l’Artteràpia, però potser el més utilitzat és el psicodinàmic, fonamentat en teories psicoanalítiques d’autors com Melanie Klein o Donald Winnicott.
Avui dia, l’Artteràpia està present en diferents àmbits, com ara l’educació, la sanitat, la integració social o el creixement personal. Als països anglosaxons, escandinaus i a Israel els artterapeutes formen part dels equips professionals en institucions públiques i privades. A Espanya és encara una disciplina prou nova però en constant desenvolupament i que ja s’empra en centres educatius, sanitaris i socials.